2021-10 Indicadors. Transport i matèries primeres

Evolució de l’activitat de les empreses espanyoles

L’Índex PMI del Sector Manufacturer Espanyol, que aproxima l’evolució de la indústria manufacturera, va baixar al setembre fins al nivell 58,1 (59,5 a l’agost), encara que va continuar assenyalant un fort creixement, recolzat per un intens augment de la producció i de les noves comandes, tant nacionals com estrangers.

No obstant això, aquest creixement es va veure restringit per les alteracions de les cadenes de subministrament globals, a causa del persistent desajustament entre l’oferta i la demanda, i per les dificultats en el transport marítim internacional, la qual cosa ha provocat importants retards en els terminis de lliurament dels proveïdors i un augment significatiu dels costos del sector.

Els desajustaments en les cadenes de subministraments globals s’estan traduint en un allargament dels terminis de lliurament de les comandes industrials i en alguns casos, en la necessitat de reduir el ritme de producció, a conseqüència de l’escassetat de matèries primeres i consums intermedis.

La insuficient oferta de molts béns i serveis comprats i la forta demanda ha provocat un important increment dels preus, que ha sigut particularment acusat en el cas d’alguns metalls industrials, el transport, algunes fonts energètiques primàries, com el petroli, el gas o el carbó, i secundàries, com l’electricitat. La inflació de costos s’està accelerant fins a nivells rècord i les empreses ja estan traslladant parcialment aquests majors costos als preus finals pagats pels clients.

Enquesta del Banc d’Espanya sobre l’activitat econòmica (EBAE)

Segons l’EBAE del tercer trimestre de 2021, quasi un terç de les empreses manufactures espanyoles declaren un impacte negatiu sobre la seua activitat associat als subministraments realitzats pels seus proveïdors habituals, un percentatge que s’ha incrementat en quasi 20 punts percentuals respecte al declarat a la fi de 2020.

Així mateix, els resultats de l’enquesta confirmen la intensificació de l’encariment dels productes intermedis, tal com assenyala el 53,1% de les empreses, una tendència que s’espera que continue en els pròxims mesos. La indústria, la construcció i el comerç són els sectors en els quals s’han produït els majors augments de preus dels consums intermedis, encara que també destaca la intensitat del repunt en l’hostaleria i les activitats d’oci respecte al segon trimestre.

En general s’observa una associació positiva entre l’evolució d’aquests preus per branques d’activitat i les dificultats en el subministrament de proveïdors habituals.

L’augment dels preus de venda continua sent inferior a l’augment dels preus dels consums intermedis, encara que s’està generalitzant a un major nombre de branques d’activitat i s’esperen augments addicionals en els pròxims mesos.

Descarregar informe complet (PDF)