2023-01 Evolució de l’activitat industrial. Indicadors del cost del transport i de les matèries primeres

Evolució de l’activitat empresarial

El PMI del Sector Manufacturer Espanyol va augmentar al desembre per segon mes consecutiu, situant-se en 46,4, després de caure fins al 44,7 el mes d’octubre passat, el seu nivell més baix des de maig de 2020.

A pesar que, en els dos últims mesos de l’any, l’evolució ha sigut una mica més favorable, l’activitat del sector manufacturer es manté en zona contractiva (per davall de 50) des d’el mes de juliol passat, en un context d’elevada inflació, tipus d’interés a l’alça i incertesa econòmica generalitzada.

El sector s’enfronta a una caiguda dels nivells de producció per quart mes consecutiu i a un descens de les noves comandes que, no obstant això, al desembre van caure a un ritme més lent. Davant aquesta situació, les empreses han respost retallant la seua activitat de compres i reduint els seus estocs de matèries primeres i productes semielaborats.

El ritme de creació d’ocupació també s’ha vist afectat per la caiguda de les vendes, les menors necessitats de producció i l’excés de capacitat en les plantes industrials, encara que les últimes dades apunten cap a l’estabilització del nivell d’ocupació.

Encara que els preus de l’energia, el transport i les matèries primeres es mantenen en nivells elevats, el ritme d’augment dels preus dels inputs i els preus de venda van mantindre la seua tendència a la baixa. Una reducció de les restriccions de subministrament també contribuïsc a baixar els preus.

La moderació del ritme de caiguda de les noves comandes, el millor comportament de l’ocupació i els indicis que les pressions dels preus i les restriccions de subministraments s’estan reduint sustenten una millora de les expectatives empresarials per als pròxims dotze mesos.

Els resultats de l’última Enquesta del Banc d’Espanya a les empreses espanyoles sobre l’evolució de la seua activitat indiquen que les tensions inflacionistes dels inputs productius s’han reduït lleugerament en el quart trimestre, la qual cosa ha alleujat alguna cosa la pressió sobre els preus de venda, encara que en tots dos casos les pressions inflacionistes continuen sent elevades.

Les empreses anticipen que en el primer trimestre de 2023 la pressió del cost dels inputs serà similar a la del trimestre precedent, alhora que augmenta la proporció d’empreses que tenen intenció d’augmentar els seus preus de venda.

A un any vista, s’espera que la pressió dels costos dels inputs continue sent elevada, però una mica menor que la prevista fa tres mesos i el percentatge d’empreses que espera augmentar els seus preus de venda en els pròxims dotze mesos es manté estable, alguna cosa per damunt del 60%.

Els increments actuals i previstos per als preus de venda continuen sent inferiors als registrats en el cost dels consums intermedis, la qual cosa apunta a una compressió dels marges empresarials.

Entre els factors que incideixen en l’activitat empresarial augmenta la proporció d’empreses que es veuen afectades per una menor demanda dels seus productes (especialment en el comerç, transport i indústria), alhora que es redueix l’impacte de les dificultats de subministrament. L’augment del cost dels inputs energètics continua afectant negativament el 80% de les empreses i l’escassetat de mà d’obra augmenta lleugerament la seua incidència negativa i afecta a un terç de les empreses.

Les branques que s’estan veient més afectades per les dificultats de subministrament dels seus proveïdors habituals i per l’augment dels costos energètics preveuen majors pressions sobre els seus costos a un any vista i una translació parcial d’aqueixos majors costos als preus de venda.

El principal canal pel qual la guerra a Ucraïna està afectant l’activitat empresarial continua sent l’alça en el preu dels consums intermedis, principalment els energètics, que afecten el 80% de les empreses. Aquest impacte negatiu és generalitzat per branques productives, encara que la seua incidència és major en les quals presenten una major dependència de l’energia, com les branques industrials i agrícoles. El tall del subministrament de gas rus afecta a un 50% de les empreses i les dificultats de subministrament associades al conflicte bèl·lic estarien incidint de manera negativa en una mica més del 45%, mentre que l’impacte sobre la demanda, tant nacional com internacional, afecta a menys del 30%.

Prop de la meitat de les empreses han decidit retardar o reduir les seues inversions davant els canvis en les perspectives econòmiques després de l’inici del conflicte bèl·lic. Les empreses de menor grandària són les més afectades per la reducció de la demanda mundial i les que més han ajornat les seues decisions d’inversió.

Descarregar informe complet (PDF)