2023-06 Indicadors de l’economia alacantina

Els indicadors disponibles apunten a un major dinamisme de l’economia alacantina en els primers mesos de 2023. El descens dels preus del petroli i el gas en els últims mesos, el bon comportament del mercat laboral i el suport proporcionat per les mesures desplegades per a fer front a la crisi energètica estan contribuint al sosteniment de l’activitat. No, obstante, el creixement continua limitat per la persistència de taxes d’inflació elevades i per l’augment dels tipus d’interés.

 

 

 

 

 

 

La inflació general es va reduir fins al 3,2% al maig (4,1% a l’abril), segons l’indicador avançat de l’IPC publicat per l’INE. Aquesta evolució es deu al descens del preu dels carburants, en línia amb la moderació del preu del barril de Brent, que en la mitjana del mes de maig s’ha situat en 76 dòlars, per davall dels 83 dòlars d’abril, i a pesar que, des d’abril de 2022 i fins a desembre d’aquest any, el preu del carburant gaudia d’una bonificació generalitzada de 20 cèntims per litre. D’altra banda, el preu de referència del gas a Espanya (MIBGAS) continua la seua tendència a la baixa, situant-se en 30 €/MWh en la mitjana de maig, la qual cosa s’està reflectint en el descens del preu de l’electricitat.

Per part seua, la inflació subjacent, encara que ha caigut fins al 6,1% (6,6% a l’abril), continua en nivells molt alts i les previsions del Banc d’Espanya apunten al fet que en el conjunt de 2023 podria aconseguir un creixement mig anual una mica superior al de 2022 (3,9% enfront de 3,8%, respectivament).

Descarregar informe complet (PDF)