Eva Miñano: “la dona agafa protagonisme en la sumilleria”

51

La dona guanya terreny en el món de la sumilleria, una professió històricament dominada per homes, i va agafant força i posicionant-se en l’univers del vi” així ho ha afirmat la vicepresidenta de la Cambra d’Alacant, Eva Miñano. La vicepresidenta ha continuat dient “així ho arrosseguen les dades del Curs de Sumiller Professional” la seua XVII edició va començar el passat 15 de gener.

 La Cambra d’Alacant formarà enguany a 17 nous sumillers dels quals 8 són dones i 9 homes. Aquesta edició segueix la mateixa evolució de les últimes en les quals la tendència és la paritat. En el curs del 2023 van ser 7 homes i 7 dones i en l’edició del 2022, 8 dones i 9 homes. Eva Miñano valora molt positivament aquesta evolució i afirma que “cada vegada més dones estan destacant-se en aquest camp. Aquest canvi reflecteix un impuls cap a la diversitat i inclusió en la indústria del vi i la gastronomia, en un moment en què la demanda d’experts vinícoles és cada vegada major”.

 Curs de Sumiller Professional, en una de les millors escoles d’Espanya

El Curs de Sumiller Professional de Cambra Alacant s’organitza juntament amb l’Escola de Catas que dirigeix Juan José Sellés i la Unió Espanyola de Catadors, guardonada en 2022 com el millor centre educatiu d’Espanya en aquesta matèria per la International Wine Challenge, i està dirigit per Manuela Romeralo una de les millors i més prestigioses sumillers del nostre país, qui ha contribuït significativament a visualitzar i enfortir el paper de les dones en aquest camp.

El programa d’enguany es desenvolupa entre el 15 de gener i el 19 de juliol i compta amb un mòdul pràctic, coordinat per Salvador Poveda de Bodegues Monòvar, en el qual s’analitzarà l’enologia francesa amb especial atenció al cas de Bordeus, que inclou un desplaçament a aquella zona.

Entre els experts que conformen el panell de formadors es troben figures de renom com Custodio López Zamarra (president d’honor del curs), Fernando Gurucharri, Ferrán Centelles, Juancho Asenjo, Pepe Casal, Javier Gila, Andreas Kubach, Pablo Ossorio, Almudena Alberca, Pepe Mendoza, Rafael del Rey, Pepe Hidalgo, Toni Sarrión, Rafael Poveda, Jaume Gramona o Santos Ruiz.

La vicepresidenta ha declarat “l’objectiu d’aquest curs és oferir una formació d’excel·lència, teòric-pràctica específica per a professionals en actiu o amb experiència en el sector de la restauració o professionals d’altres sectors vinculats a l’alimentació i les begudes. D’aquesta manera, Cambra Alacant respon a la necessitat del sector hostaler alacantí de comptar amb professionals especialitzats en un mercat que cada vegada és més competitiu. Continuem així amb una aposta que confirma que l’esforç i l’empenta de la Cambra i les institucions i entitats vinculades a aquest projecte ofereixen resultats”.

Al llarg de les 16 edicions celebrades s’han visitat més de 350 cellers, tant de la província d’Alacant com de les zones d’Armagnac i Bordeus. S’han impartit més de 4.000 hores de formació en sumilleria, amb un panell de més de 55 formadors experts en les seues matèries, amb reconegut prestigi tant a nivell nacional com internacional.

A més, són molts els alumnes que al finalitzar la seua formació en aquest curs han obtingut premis nacionals i internacionals en Sumilleria. Es compta amb un premi “nas d’or”, un premi “millor sumiller d’Espanya”, tercer premi nacional sumiller per parelles, segon i tercer premis Sumiller de la Comunitat Valenciana i en altres comunitats, com la Regió de Múrcia, Castella-la Manxa o Catalunya. Des de fa 6 edicions el programa compta amb el segell d’Aliments d’Espanya, sense que una altra formació en sumilleria d’Espanya compti amb aquest privilegi.

Entre les empreses i institucions que col·laboren i donen suport a la XVII Curs de Sumiller Professional de la Cambra de Comerç es troben el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la Conselleria d’Agricultura, BOCOPA, MGWines, Carmencita, Casa Cesilia, Anís Tenis, el Consell Regulador Denominació d’Origen Vins d’Alacant, el Consell Regulador de la Denominació Específica Begudes Espirituoses Tradicionals d’Alacant, Aigües d’Alacant i El Corte Inglés.