Panoràmica Alacant – Balanç 2022 / Perspectives 2023

Balanç 2022

  • L’activitat econòmica de la província d’Alacant s’emmarca en un context global d’elevada inflació, intensificat per l’impacte de la invasió russa d’Ucraïna, que s’ha traduït en un enduriment de les condicions financeres.
  • El PIB a preus corrents, estimat a través de l’ISpA (Indicador Sintètic de l’activitat econòmica de la província d’Alacant), va créixer un 14,9%, 4,9 punts percentuals per damunt de la mitjana espanyola.
  • Les activitats de serveis, especialment les vinculades a l’oci i l’hostaleria són les que més creixen, juntament amb l’activitat constructora, enfront d’un avanç més moderat de la indústria i, principalment, de l’agricultura.
  • El mercat laboral continua mostrant un comportament positiu: la xifra d’afiliats va augmentar fins als 708.552 afiliats, 25.000 més que en 2021, l’atur es va reduir en 16.000 persones, fins als 140.495. La contractació indefinida va suposar prop de la meitat dels contractes signats l’any passat.
  • El consum de les llars modera el seu ritme d’avanç, a causa de la persistència d’altes taxes d’inflació, l’augment dels tipus d’interès i el descens de la confiança.
  • El mercat immobiliari registra un fort creixement. En 2022 es van realitzar 58.000 compravendes d’habitatge a la província d’Alacant, una xifra només superada en 2007.
  • La compravenda d’estrangers, que suposa el 51% del total, impulsa la demanda d’habitatge i pressiona a l’alça els preus. L’oferta d’habitatge es veu afectada per l’encariment dels costos de construcció i continua sent molt limitada.
  • Les exportacions alacantines van superar els 7.000 milions d’euros. Les exportacions de calçat, productes hortofructícoles, tèxtil, alimentació i begudes, plàstics i maquinària i material elèctric i electrònic van concentrar una mica més del 60% de les vendes exteriors de la província. El 62% de l’exportació provincial es va dirigir a la Unió Europea-27 i majoritàriament a la zona euro.
  • L’activitat turística tanca l’any en positiu. L’augment del consum turístic dels espanyols durant els mesos d’estiu i la recuperació de la demanda estrangera han incrementat els nivells de facturació de les empreses turístiques, encara que els resultats empresarials s’han vist llastrats pel fort augment dels costos.

Perspectives 2023

  • En 2023, es preveu una moderació del creixement, encara que s’espera que l’activitat guanye pols al llarg de l’any, en línia amb el millor comportament dels preus energètics, la gradual resolució de les alteracions en les cadenes de subministraments globals i una major execució dels fons del Programa NGEU.
  • La inflació general tendirà a moderar-se gradualment, encara que els preus dels aliments i la inflació subjacent romandran en nivells elevats.
  • L’activitat turística continuarà actuant com a suport de l’activitat. La volta a la normalitat de la mobilitat internacional i la consolidació de la tendència a prioritzar la despesa en viatges després de la crisi sanitària, enfront d’altres despeses de consum, afavoriran l’activitat turística que s’espera que abast els nivells previs a la pandèmia en 2023.
  • El mercat immobiliari tendirà a alentir-se a causa de l’impacte de la inflació sobre la renda real de les llars, a l’augment dels tipus d’interès i a l’esgotament d’alguns factors temporals que han impulsat la demanda des dels primers mesos de 2021.
  • La disminució dels colls de botella en l’oferta i el progressiu enfortiment de la demanda mundial impulsaran les exportacions i la inversió empresarial.

Descarregar informe complet (PDF)
Descarregar presentació (PDF)